07 февруари 2018

Обратно в Сингапур

Притеснени, че времето няма да стигне за да видим всичко интересно в Сингапур, смело го подхващаме от към най-известната част, Градините край залива (Gardens by the bay).


Заливът е изкуствен - отвоювана от морето площ, върху която са натрупани пясък и пръст. Тук се намира почти символичния за Сингапур троен небостъргач (виждали сте го на снимки, онзи, с лодката на върха), Marina bay sands.


Както ни информираха домакините, пръстта за новата земя била закупена от Камбоджа. Заради протести на еколозите там, договори за бъдещи проекти вече се сключвали с други държави. Близо четвърт от територията на Сингапур е създадена по този начин.

Заливът е ограничен от към морето със стена, която спира двете островни реки и в същото време позволява събирането на дъждовна вода - своеобразен язовир. Това е жизнено важно в Сингапур, който освен липса на земя, усеща и остър недостиг на прясна вода. Страната внася вода от Малайзия, пести старателно наличното и събира всяка капка дъжд.
Друга важна задача на стената е да пречи на навлизането на морето и да намалява риска от наводнения.

От дясната страна на залива (гледано към морето) е градината, със своите 250 000 различни растения, засадени в открити градини, два огромни парника и по стените на гигантските супер дървета - изкуствени конструкции, на височина колкото 16 етажни сгради.
Част от градините са оформени с мисъл за традициите и историята на основните етнически групи. Така например, планът на Индийската градина повтаря сложните геометрични фигури на амулети създавани от индийските жени и деца с оризови зърна, семена и камъчета. Растенията в нея са представители на видовете използвани от векове в практиката на аюрведа лечителите.

За оформянето на градините са привлечени и чужди творци. Марк Куин е автор на скулптурата Планета. Гледката на дългото 9 и високо 3 метра бронзово бебе, което леко се рее над поляната, без видимо да се докосва до земята, е наистина впечатляваща.


Двата парника, Цветният купол и Облачната гора (Flower dome и Cloud mountain) прютяват по-чувствителните растения. Куполът е посветен на средиземноморието по света - Австралия с нейните баобаби, Южна Америка с палмите, Европа с маслиновите гори, Северна Америка със зеленчуковите градини на Калифорния.
Колекцията от кактуси и суколентни е друго, с което впечатлява Цветният купол.


Специално място е отделено на временните изложби. Очаквано, по това време на годината всичко се върти около китайската нова година.


Облачната гора показва как се променя растителността във височина - от гъстите джунгли, през горите на умерения пояс, ниските храсти и тревните съобщества. Под "похлупака" на парника е събрана обвита в мъгла, 35 метрова планина от чийто връх се спуска водопад. Ето как изглежда всичко от високо



Разбираемо, предвид ограничените ресурси на острова, сингапурците са маниаци на тема природа и опазването й. За климатизацията на парниците (ако ходите, вземете си пуловерче, местното средиземноморие е хладно, да не говорим за планината в облаците!) се ползва биогориво собствено производство, от растителните отпадъци. Пушекът от изгарянето излиза през едно от супер-дърветата, чиито растения го пречистват. На останалите се пада задачата да улавят дъждовната вода.


Супер-гората е достъпна за посетители - на върха на едно от дърветата има бар и ресторант, други са свързани с въздушен мост, от който се разкрива впечатляваща гледка. Вечер градината, заедно с хотела и прилежащия му научен музей, се включват в светлинното шоу на залива.

2 коментара:

Анонимен каза...

"Страната внася вода от Малайзия, пести старателно наличното и събира всяка капка дъжд."

Това е да имаш Малайзия за съсед, не те оставя жаден!

Кой е официалния език или езици в Сингапур - английски или друг?
http://trakietsadobri.blog.bg/

Магарето каза...

Английски, мандарински ;-), тамилски и малайски.