19 май 2008

Ода за въглехидратите

Сутрин се събуждам под звуците на сутрешния блок на бТВV. Да, знам, това да ставаш с Бареков си граничи с мазохизъм, но пък можеше да бъде и по-зле - Мила например веднаж сподели, че най-добре я разсънват и подготвят за работния ден истеричните крясъци на Милен Цветков, за това се събуждала с повторението на неговото предаване по не знам там кой канал...
Тази сутрин ме събуди не Бареков, а неговата колежка Ани Цолова. Обяви, че ще говори с виден специалист по диетология за някаква супер нашумяла (казват) диета на някой си Дюкан. Последователките й каза тя, се наричали дюканки! ;-) Гостуваше друга дама от бТВ, дюканка, свалила 30 кг за една година следвайки тази "белтъчна" диета. Темата ме заинтригува! Сетих се, че няколко мои колежки през последните месеци се смалиха почти на половина, ядейки варен черен дроб за закуска, с варено яйце за гарниура. Да си призная идеята да се ограничаваш само до една шепа "позволени" храни, ми звучи глупаво! Не че искам да обидя някоя дюканка, но по принцип ограниченията от всякакъв род са ми чужди.
Диетологът, явно учен човек, се опита да им обясни как не може да се храним само с белтъци, как това вреди на организма... Каза и как няма универсална диета, а преди да започнат с драстичните мерки желаещите да отслабнат е добре да се посъветват със специалист по храненето, за да им обяснят кое би било най-добро в техния случай. Дюканката, чието име нещо не чух, беше много възмутена! Как можело, каза тя, така да ги плашел за опасностите от ядене само на белтъци! Ето, тя била вегетарианка, но от година вече следвала белтъчната диета. Била положила много усилия да прочете в интернет какво пише по въпроса и явно се смяташе за специалист по въпроса.
Фактът, че човек, който е бил вегетарианец може да мине изключително само на животинска храна ме озадачи дори по-малко от коментара й "спрях да ям като беднячка и да се храня с хляб, ориз и картофи". Поселдва обяснението й, че хората в България са дебели защото се хранят като бедняци... Никой, добави тя, не обяснявал колко са вредни въгрехидратите!
От къде тази внезапна омраза към въглехидратите??? Какво лошо има в една филия топъл хляб с масло и кашкавалче? Порция спагети със сос? Шоколад? Ако трябва да избирам любимци сред храните със сигурост това ще са въглехидратите! Не, че бих могла да преживея без дневната си доза кисело мляко...
За това въобще не се оплаквам от последните препоръки на Световната Здравна Организация и разни там видни изследователски организации като медицинския институт на Харвард например. "Новата" хранителна пирамида беше публикувана преди 2-3 години и наистина е по мой вкус! Според съвременните разбирания, основната част от храната през деня трябва да бъде от зърнени храни - да, хляб и ориз т.нар. бедняшка храна също. При това в големи количества - 6-12 порции на ден, като например една порция е една филийка хляб. УчЕните казват, че основната част от паничката на всеки (47%-50%) трябвало да се състои от такива неща. Разбира се, редно е тези храни да са в пълнозърнестия си вариант - истински овесени ядки за закуска, кафяв ориз или пълнозърнести макарони за обяд и т.н. Към това да се добавят плодове и зеленчуци (поне 5 на ден). Мляко и мречни пордукти задължително всеки ден - кофичка кисело мляко или 1-2 чаши прясно (за тези които ги влече ;-). За т. нар. белтъчни храни, месо, соеви продукти, риба и яйца, препоръката е да съставляват около 15% от дневното меню.
Да живеят въглехидратите казвам аз и смятам да наблегна на тях! С риск да ме вземат за беднячка или да втрещя някоя оперена дюканка;-)
Хайде, със здраве, пък аз отивам да мушна една испанска тортиля, с доматче и филия пълнозърнест хляб за обяд!

12 коментара:

almaak каза...

де пататас!?! ох и аз ще си направя довечера! потекоха ми лигите!

Магарето каза...

Хаха! Е, това беше идеята все пак! Да ти е сладко! Довечера ;-)

Стоян Христов каза...

"Не че искам да обидя някоя дюканка..."

Аз пък с най-голямо удоволствие бих, но с лексиката, която съм си приготвил само ще оцапам всичко при теб.:)

Магарето каза...

Хаха! Добре!
Тук май е момента да лепна любимия ми цитат от любимия на алмаак Франсис:

In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since.
“Whenever you feel like criticizing any one,” he told me, “just remember that all the people in this world haven’t had the advantages that you’ve had.”

Не винаги съм в състояние да приложа съвета, но ми е приятно да си го припомням ;-)

almaak каза...

бива.

Стоян Христов каза...

Мъдро.
И оставя приятна вратичка, за да мога да сипя жупел по тези, които са имали повече адвантиджи от мен.:)

Анонимен каза...

:-):-):-) (за вазможноста и анонимните да коментираме)

+ много за въглехидратите и "по-бедните храни" (Не заменям лещата, граха, картсфеното пюре и пържените тиквички за нищо)

Горан
goran.blog.bg

Магарето каза...

Хаха! Кой би очаквал, че толкова много народ държи на анонимността си ;-)

За тиквичките те подкрепям на 100%! Ех, порция пържени тиквички, с пържени картофки, обилно заляти с кисело мляко с чесън...
И замирисва на лято!

Анонимен каза...

ДА:-))
А и вече е лято:-) Остава да го оползотворим:-)

Облаче:-))) Пожелавам ти повече сладки, слънчеви, услихнати летни дни:-)

До чуване:-)

Горан

Пс: За анонимността, не я обичам, но ..., не обичам да се регистрирам в сайтове.

Магарето каза...

Абсолютно правилен подход! Дори google не заслужава толкоз подмазване! ;-)

Анонимен каза...

Google, определено не го заслужава.

Но заради теб и блога за малко, но пустите ми принципи ме изиграха.

Горан

Анонимен каза...

Мразя въглехидрати! Да на протеините!!!!!