29 май 2008

Американски богове

Отдавна се каня да я прочета тази книга и най-накрая успях да намеря време (а и книгата). Признавам си Нийл Геймън го познавах само от "Добри поличби", в писането на която си е партнирал с Тери. Брилянтна книга за ангели, дяволи, края на света и желанието и на добрите, и на лошите сили да запазят последния във вида, в който го познаваме.
Та, обратно към "Американските богове".... Това Геймън май боговете за нищо ги няма - все за тях пише и все по смешно-ироничен начин. В случая става дума за боговете преселници от стария в новия свят и за това как те се приспособяват към живота във великите Съединени Американски Щати - земя на мечтите, земя на успелите. Или по-скоро книга за това как те не успяват да се справят с новото място, неговите нрави и конкуренцията на новите богове - медии, интернет и мода.
Шадоу излиза от затвора, където е излежал няколко години за престъпление, което май не е извършено точно от него, а единствената му цел е да прегърне жена си и да се наслади на блаженството на една гореща вана. Нещата обаче се объркват когато го пускат няколко дни предсрочно за да иде на погребението на жена си - загинала в автомобилна катастрофа редом с нй-добрия му приятел. В самолета Шадоу сяда до странна личност, която говори несвързано и му предлага добре платена работа, без да влиза в детайли относно характера й. Странният тип се оказва не друг, а Один - главният бог на викингите. Страница след страница, старите богове, донесени в Америка от поклонниците си от всички краища на света - Тор, Кали, Анубис, Чернобог, навлизат в живота на Шадоу, а той не може да направи нищо освен да се остави на течението и да се опитва да разбере...
Превода на книгата е безупречен! Винаги съм ценила преводачите от "старата школа", които си правят труда да оставят бележки под черта за нас, не толкова начетените, та да можем и ние да вникнем в дълбочината на текста. А краят е приятно изненадващ и съвсем не американски (все пак Геймън е англичанин!).

Доста късно разбрах, че съм могла да намеря пълния текст на книгата в оригинал от издателя тук

1 коментар:

Анонимен каза...

Звучи доста интересно:-) - зариби ме:-)
Май трябва да я потърся:-)

Горан