20 февруари 2015

Човекът във високия замък

Никога не съм обичала господин Филип К. Дик. Чела съм и онова с електронните овце, и Юбик. Харесаха ми, сториха ми се идейни, но в същото време в тях се усеща нещо прекалено чалнато за моя вкус, което не ми позволява да го наредя сред любимите си автори.
Също така не обичам Втората световна война. Да, предполагам, че никой не я обича, но аз добавям към моралните възражения и нежеланието да чета, гледам и слушам за нея. Сигурно ми е останало от времето на петъчната програма Время и безбройните филми за великата отечествена. До ден днешен имам залепени на ретината отделни кадри с окървавени хора. По отношение на военната тематика правя изключение единствено за "Ало, ало".

По тази причина приемам решението си да прочета "Човекът във високия замък" за много странно. Разбира се, понякога е добре човек да изненадва сам себе си - излизайки от "зоната на комфорт" можеш да откриеш ценни неща.

В тази книга Дик си е поиграл на "какво би станало ако". Какво би станало с Америка и света ако Оста беше победила? Книгата не влиза в подробности за подялбата и устройството на света, макар да получаваме достатъчно информация в хода на повествованието - Северна Америка включва Канада, Тихоокеански съединени щати стопанисвани от Япония, източни щати ръководени от Германия и една изостанала средна част, която не знае какво да прави със себе си. Средиземно море е пресушено от италианците и е превърнато в "житницата на Европа". Германците са сложили Африка под ножа. Европа, с изключение на някои северни част, е изцяло под властта на нацистите. Славяните са избити почти до крак - няколко екземпляра са запазени в резервати. След като е сложила ред в прилежащите й територии, Германия се е втурнала да покорява Галактиката.

Всъщност, книгата се занимава с няколко дни от живота на малък брой хора, свързани по една или друга причина със Сан Франциско - бял търговец на антики (американски продукти, от оръжия до комикси, които отдавна са излезли от употреба, но които се оказват колкционерска ценност за японците); японски търговски представител; евреин, който се оказва без работа и решава да започне собствен бизнес с производството на бижута; бившата жена на последния, която се опитва да намери своя път в живота; италианец от тайните служби работещ под прикритие в ТСЩ; германец, представящ се за шведски търговец на пластмаса, който всъщност е представител на една от боричкащите се за влияние фракции в Берлин, пристигнал за тайна среща с имперски чиновник.

Видно място в книгата заемат книгите. На първо място това е Книгата на промените, И-Чинг - древна китайска система за предвиждане на бъдещето, която много от героите използват за да разберат света около себе си и да преодолеят пречките, които съдбата поставя на пътя им.
Напълно зависими от И-Чинг, героите са запленени и от една по-съвременна творба, "И скакалци земята покриха". Книга, преследвана от германците и описваща как би изглеждал света ако Америка беше спечелила войната. 

Който не е чел "Човекът във високия замък" и има желание да го направи е добре да спре до тук  - не искаме да разваляме момента на изненадата, нали? А изненадата е в разкирването на истинския автор на алтернативната книга в книгата, "И скакалци земята покриха". Написана е от... И-Чинг! Дик ни го съобщава, набързо завързва всички нишки на повествованието и ни оставя да се чудим "какво е искал да каже автора". Че животът ни се управлява от някаква висша сила, която намира начин да ни принуди да се подчиним на Плана? Че можем да бъдем щастливи само ако се подчиняваме на тази сила? Че ще бъдем наказвани всеки път, когато се отдадем на собствените си желания и тръгнем по собствен път?

Няма коментари: