08 декември 2014

На 8-ми декември за гетата и спешната помощ

След като изчетох маса остроумни и също толкова много малоумни коментари върху изказванията на скъпият на всички ни министър на здравеопазването, се сетих за една случка от последната сесия. Съвсем осмодекемврийски!

По време на един от по-тежките изпити, на които биват подложени бъдещите лекари, една колежка асистент... Извинете, все пак трябва да се държим полит-коректно! ... една колега асистент прекоси залата специално за да ми пошушне на ухото, че момичето, което изпитват в момента "е от онези циганчета, дето учат медицина". След това допълни, че въпросната студентка, заедно с още две със същия произход, била в нейна група. Винаги изкарвала високи оценки, но странно, колкото и да се стараела, нито веднъж не могла да я хване, че преписва!

За радост (и признавам си, за изненада на циникът в мен), изпитващите не се повлияха от произхода на момичето. Нито, между другото, от вонята, която идваше от снежно-белите на цвят негови колеги от български произход. 

Та припомняйки си тази случка, аз си помислих, че магистърът по медицина Москов, при цялото си аристократично потекло, може само да завижда на силата и на ума на тези "циганчета", които са успели да се измъкнат от гетото. Същото онова гето, за което той, като човек дал Хипократова клетва и клетва да служи на народа в ролята си на министър, носи отговорност. 

Бих искал да видя как г-н министъра ще отиде при тази студентка, отличник на випуска и бъдещ лекар, ще я погледне в очите и ще й каже "забраних на колегите ти от Бърза помощ да лекуват болните ти родители, защото те са цигани, следователно престъпници". Всъщност, циникът в мен казва, че г-н Москов има мъжество точно колкото за разговор с една студнетка, но съвсем не достатъчно за разговор с колеги министри по темата "как ние българите, като един народ с европейски и християнски ценности, допускаме в държавата ни да има гета, в които живеят оскотели от бедност и липса на образование хора".

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво - много ясно написано и за жалост вярно.

Както е вярно че и често лекуващия персонал е бил унизяван - след нападение или уплаха от такова. Доста неприятно и дълго мъчещо усещане, понякога раждащо омраза за дълго време.

Brigh7eyes

Магарето каза...

Това, че срещу някого е извършено нападение, причинена му е уплаха или унижение, не може да бъде основание да нападаме, плашим или унижаваме другиго. На лекарите, които са били нападнати, ще им мине ли болката, уплахата и унижението, ако хванем и набием 10-20 семейства от района, в който са пострадали?

Особено неприемливо е, когато този тип "отговор" идва от представител на Изпълнителната власт, на която плащаме за да предотвратява точно такива инциденти...

Анонимен каза...

Това което пишеш добре допълва идеята ти в началната история.
Сега може би да се стига до някакво реално решение и се надявам /макар и малко да се съмнявам / да се започне решването на проблемите които са се заобикаляли от години.

Хората не се раждат с омраза и предразсъдици.


P.S.Нямах намерение да влизам в спор който не е мой :-)
Но в спора се генерират идеи.
http://chesswanks.com/pot/CC.jpg

Brigh7eyes

Магарето каза...

Лошото е, че ние с теб и да спорим да не спорим, ефектът ще е нулев, независимо от това колко идеи ще генерираме. Ама нищо де, важното е да си кажем ;-)

Алиса, ако трябва да съм честна, никога не съм я харесвала! Но картинката е готина, признавам. Може би да взема пак да препрочета книгата, току виж на дърти години я схвана, а? ;-)

Анонимен каза...

Добре казано, а и много вярно!!!!

Дано да стигне до подкорието на повече хора, та да се надяваме, че скоро измежду тях ще се пръкне и читав управляващ/а!

Магарето каза...

@Анонимен

Ще почакаме ;-)