06 юни 2013

Напушените заведения

Т'ва за промяната в закона за пушенето на закрито няма какво да го обсъждаме, нали? Вместо да си чеша езика с теми стари като света, мога да разкажа на кратко впечатленията си от разговор с познат готвач, който работи в едно "засегнато от режима" заведение!

Седим си значи ние в кварталната кръчма и си лафим сладко със стар познат, който работи там като готвач. Докато си пиехме бирата, някой повдигна въпроса как върви бизнеса, което предизвика остър пристъп на мрънкане. Много скоростно стигнахме до забраната да се пуши в заведенията и тежките поражения, които е нанесла тя на бизнеса на бедните и онеправдани, но О-толкова-работливи български предприемачи ресторантьори. В компанията имаше невръстно хлапе, което ми даде основание да попитам - "Не ви ли посещават повече майки с врещящите си отрочета, които удрят по масата и искат още една порция пържени картофи, макарони, торта, сладолед... ?". Човекът, все пак приятелче, беше достатъчно любезен да не ми се изсмее. Ограничи се само със снизходителна полу-усмивчица, към която добави кратко пояснение. Ресторантите, светна ме той, не искат хора, които се хранят! Ресторантите печелят от онези клиенти, които идват с кутия цигари в джоба и карат цяла вечер на водка. Максималното, което трябва да сготвиш на такива е салата. Единственото обслужване, от което се нуждаят е почистване на пепелника и подмяна на празната бутилка с пълна. Минимални разходи, минимални усилия, минимален персонал, максимална печалба.

2 коментара:

almaak каза...

и все пак - като минеш по обяд през центъра на София, всичките заведения са пълни, защото хората обядват. при ниските цени на алкохола в България, някакси не мога да се убедя, че печалбата е основно от алкохол и кафе.

Магарето каза...

Ниска е да, ама все пак взаведенията е значително по-висока от колкото в магазина. Особено онзи магазин, дето продават бутилките без хартийка около гърлото.
Знаеш ли. Може би разликата е достатъчна за да си плащат заплатите без да си мърдат много пръстите!