21 октомври 2010

Българските "аутобани"

Министър Плевнелиев в "Стани богат" вчера вечер (цитирам по памет):

"Веднаж като карах от Маями към Орландо, бързах да се прибера и малко надвиших скоростта... Ама то там нали са в miles per hour, а аз го смятам за километри и съм се объркал".

Коментар на Ники Кънчев:
"Значи си карал 1,6 пъти по-бързо!"

Предполагам, че на Ники Кънчев не му е жизнено необходимо да борави добре с математиката за да се справя като водещ на шоуто си. Искрено се надявам обаче, че г-н Плевнелиев не отговаря за сметките и проектирането на любимите му магистрали!

4 коментара:

Стоян Христов каза...

Къде е грешката, че нещо не разбрах?:) В това, че не е съобразил, че километражите на американските коли са в мили в час ли?

Магарето каза...

:-D
Първо това, че километража им е в мили (съмнявам се да си е донесъл европейската кола за да се вози с нея из Флорида). После, км/ч са (да речем) 1,6 пъти по-малка скорост от милите в час - как точно, мислейки си, че мярката е в километри е надвишил скоростта? Звучи ми като леко недомислено оправдание за това, че не е спазил ограничението.

Е, аз съм просто един биолог, дето на всичкото отгоре преподава на медици, та нищо чудно да не съм разбрала математическата му уловка :-P

Стоян Христов каза...

Ама как така километрите в час ще са по-малка скорост? На мен ми се вижда, че са по-голяма с (да кажем) 1,6 пъти.:) Една и съща стойност, превърната в mph е малко число, а в км/ч е по-голямо. И затова той като е свикнал, че ограничението на магистрала е (да кажем) 120 единици, а пък той си гледа американския километраж и при 120 единици от него вече е в сериозно нарушение.:)

Отделен въпрос е, че би могъл да гледа знаците по пътя, защото те би трябвало да съвпадат с километража. Да кажем.:)

Магарето каза...

По-малка е, защото ако се движиш с 120 километра в час значи се движиш по-бавно от колкото ако скоростта ти е 120 мили в час ;-) И ако на знака край американската магистрала ти пише ограничение 120, а ти си караш с 120 км/ч няма начин да надвишиш ограничението.

Абе при всички случаи обяснението е абсурдно, защото, както и ти каза, надали мерилката в колата му е показвала километри ;-)