17 ноември 2009

Туй-онуй

Миналата седмица, докато купувах билети за Киномания, преживях голям шок при срещата си с продавачката в Билетния център на НДК. Тя ми се усмихна и се държа любезно! Винаги съм твърдяла, че няма по-невъзпитани хора от пощаджийките и лелките във въпросния Билетен център, та сега се чудя какво ли й е било на тази жена... Почти съм притеснена!
*******
Вчера по случайност попаднах на "Звездни репортери" на Нова телевизия. Део говореше за предстоящата тотална забрана на тютюнопушенето - тема дета ми е съвсем по сърце, след дългата и много епична битка с колежките пушачки.
Андрей Слабаков, с теорията, че нямало пушач, който боледува от Алцхаймер, да вземе да попрочете малко повече! Изследване на група от 28 000 европейци показва, че тютюнопушенето всъщност повишава риска от появата на всякакви деменции, включително и болестта на Алцхаймер. А причината, поради която в по-стари изследвания са открили по-ниска честота на болестта при пушачи е, че хората в групата на пушачите са били по-млади, а както е извесно, на млади години по-рядко се наблюдава деменция. А са били по-млади, защото не са могли да намерят достатъчно пушачи дълголетници;-)
Но Део е пич!
*******
Онзи ден, като се прибирах вечерта след концерта на Теодосий Спасов, квартет София, Савако Фукухара и Джон Нептюн, станах свидетел на много странна случка! На светофара на бул. "България", натрупаните на кръстовището автомобили се преместиха за да направят път на линейка! Сред тях имаше дори един джип! Какво ли не може да види човек в днешно време по улиците... Скоро ще започна да вярвам и в чудеса!
*******
Ако ми беше казал някой, че един прекрасен ден ще застана на страната на "феодалните старчета" от БАН, нямаше да му повярвам!

5 коментара:

Стоян Христов каза...

Склонен съм да намеря някакви обяснения за всичките изброени феномени, обаче с последния абзац направо ме съкруши.

Че те феодалните старчета в БАН, както е известно, освен да правят "малоумни" икономически програми за Първанката, за друго не ги бива.:) Айде най-накрая да ги закрием и да види бял ден и българската наука.:)))

Магарето каза...

Мда, знам, аз също се шашнах от себе си!

Но може би не се изразих съвсем правилно! Аз напълно заставам зад мнението, че БАН плаче за реформа и на начина на работа и на мисленето (то и за университетите важи това)! Това което не мога да пирема обаче е господинът "с очилцата", както се изрази вожда ББ, да плещи такива глупости.

Първо, защото това показва липса на възпитание и стил (питай Джийвс, ще ти каже, че това второто е дори по-страшно!

И второ, защото е негова работа да наложи промяна в БАН като затегне изискванията за финансиране на проекти от бюджета и наложи промяна в системата за раздаване на титли чрез ВАК. Последният все пак е част от министерски съвет и се назначава от него!

Което ме подсеща, въпросната институция не почна ли вече да ти лази по нервите и да ти изпива мозъка? Или след сблъсъка със СИНОДАЛНИТЕ старци на защитата не остана нищо за изпиване? ;-)

Магарето каза...

Между другото, тук да вметна нещо, което научих наскоро! Миналата година, системата за оценка на научните проекти към МОН е била следната. Качват се на една страница едни таблици с имена и автори на поректи, дава се парола на рецензентите, всеки от тях си избира какво иска да рецензира, сваля си го и почва да работи с червената химикалка.
Така се е завихрило едно яко надцакване по две линии:
- част от хората са рецензирали проекти на свои другарчета, с които имат общи действащи проекти и публикации от последните 5 години (нещо което лесно може да се провери и докаже);
- друга част са хванали и наклепали яко проектите на свои опоненти, които работят на сходни теми (нещо, което също може лесно да се провери).
Веселба...

Стоян Христов каза...

Вече съм неуловим, хич ме и не е.;) Да правят каквото си искат.

А за момчето с очилата, той е още по-неуловим и от мен.:) Той си има всичко - успех, кариера, жена, деца, пари. И аз ако бях на негово място, щях да си говоря както си искам, защото изобщо нямаше да ми пука от ни-що!

Магарето каза...

Беги, бе, кариера, деца, жена... Тривиалности ще си говорим!
Да кажеш, че НИЕ, дето работим над своето умствено и духовно извисяване, сме успели разбирам:-P
Аз напирмер над скромността си от кога работя да знаеш...
А какви успехи съм постигнала в областта...
Не случайно Зейфод ми е кумир! :-P