31 октомври 2007

Автомобила като наркотик

В наше време, за един заклет пешеходец като мен, това да работиш на половин час път пеш от дома си е истински късмет! Излизам от вкъщи, преминавам с бърза крачка през парка, пресичам една две преки по протежение на Витошка и съм на работното място. Не пропускам обаче да забележа мъката, която цари на уличното платно - клаксони, псувни, задръствания, всеки бърза, нервира се и отнема предимството на другия (и моето - на пешеходеца). И във всяка кола има по 1 човек! Не мога да не се зачудя, дали простата математическа логика не би била приложима в случая със задръстванията - ако във всяка кола има по двама души, наместо 1, времето за преминаване през кръстовищата ще се намали на половина! Намаление на времето за придвижване по улиците с 50% е нещо, което дори кандидатите за нови кметове не могат да предложат. Но човекът в колата не мисли така - той (или тя) е лишен(а) от здрав разум, той (или тя) иска пред себе си празни улици, безплатни места за паркиране, отмяна на ограниченията на скоростта и пълна липса на досадници от рода на пешеходци и велосипедисти! Сега!
С всеки изминал ден се уверявам, че автомобила е като наркотик - несъвместим със здравия разум, пристрастяващ и променящ личността! Привидно нормални хора, мои познати, които се отличават със здрав разум и реален поглед върху нещата, в един момент се сдобиват с нова стара кола и Voila!, пред нас е поредния автокаубой! Седи напрегнат, здраво стиснал волана и с нездрав блюсък в очите профучава покрай пешеходци, вече стъпили на зебрата, изпреварва неправилно, пресича на червено и паркира напреки на тротоара. Често пъти разбира се, всичко това е придружено с някоя и друга чашка за отскок.
Четох вчера във вестник Капитал коментара на една жена шофьор - явно една от малкото успели за запазят способността си да мисли, независимо от 4-те кола, върху които се е разположила. Коментира жената с какви проблеми се сблъсква на пътя, как простащината някак се концентрира по кръстовищата и как за последните 20 години манталитета на автокаубоя не се е променил. Сглупих и прегледах мненията на форумци под статията. Спокойно! И след 20 години положението по столичните улици ще е същото! Нещото от което имаме нужда е някой да ни замъкне в пустияната и да не ни пусне да се върнем по родните места, докато не умре и последния автокаубой...

4 коментара:

almaak каза...

само да не ни питат за 3те гроша накрая ;-)

Магарето каза...

Хммм... Искаш да кажеш, че човек като цитира някоя книга, например Библията, трябва преди това да я е прочел???
Какви 3 гроша? ;-)

almaak каза...

от вица за Мойсей ;-)

Магарето каза...

Това ми хареса :-D