09 октомври 2007

Джаспър Ффорд и изборите

Кефи ме Джаспър Ффорд! Две негови книги съм чела, сега започнах да слушам трета - железен е както винаги, а въображението му (доста развинтено!) изглежда няма свършване!
Казвам слушам, защото реших да прибегна до нов трик! Свалих си аудио книга с идеята да видя що за чудо е това и защо толкоз ги хвалят напоследък. Като допълнителен бонус смятам така да си осигуря по-приятно ходене до работата и, в особено критични случаи, когато шефовете ми се качат на главата и трябва някак си да неутрализирам адреналина, по-приятно прекарване на работното време. Свалих си "First among sequels", поредната книга за Четвъртък Следващ, литературна детективка, която следи за запазване чистотата на литературата - неща като съхранение на сюжета, непрескачане на героите от една книга в друга и ненамеса на разни вандали (обикновенно почитатели на поредици от романи) в работата на авторите. Добър пример е първата книга, "Аферата Еър" (която не съм чела), в която, както подразбирам, става дума за опита на някакви тъмни елементи да попречат на Джейн Еър да се омъжи за г-н Рочестър...
Та да се върна на "First among sequels". Както казах, кефи ме Джаспър Ффорд! В първата глава ставаше дума за новото правителство. То било ново и по-различно - вместо да се старае максимално да замазва положението, да се прави, че работи и да хвърля прах в очите на хората, то се захванало за работа сериозно и послдователно, и с план в ръка отстранявало проблемите на хората. Което довело до излишък на глупост! След като правителството не върши достатъчно глупости, глупостта се натрупва и в определен момент това се явява като проблем за обществото! Очакванията са за голям глупостен катаклизъм, чрез който да се излее натрупаната групост и да де балансира нещата. За да се преодолее това, вестниците обсъждат няколко възможни изхода: износ на глупост за страни от третия свят (щяли да са щастливи да я приемат, срещу известно заплащане в брой и 1-2 мерцедеса) или организирана масова проява на глупост. Последното, макар и исторически документирано (в някакво забутано градче, след като някой заровил маса глупост в бунището, тя започнала да изтича и в резултат хората започнали да използуват електрически миксери във ваната и да си решат косата на път,) било трудно осъществимо, понеже, ако се направи целенасочено, обезмисля идеята - една организирана масова проява на глупост (например всички вкупом да се блъснат в уличен стълб), би имала смисъл (неутрализиране на излишъка от глупост) и като такава не би могла да се характеризира като глупост.
Хареса ми и мнението "в тази страна има идиоти и те също имат правото да избират свои представители"!
Някак си обяснява много неща...

5 коментара:

almaak каза...

Джаспърчо е малко като Тери и Къплинг (не Киплинг, макар че и той се е отчел за историята ;-) с алтернативна логика, така ти промива мозъка, че почваш да гледаш на света по доста изкилиферчен (за да не повтарям алтернативен ;-) начин. не са изключени и внезапни пристъпи на необясним смях (малко като на Белатрикс Ластрейндж ;-) провокирани от иначе безобидни ситуации - като например, мъж с костюм и искрящо бели чорапи (асоциация с naked men in socks) или всичко ти пада от ръцете, непрекъснато се спъваш, кабелът на прахосмукачката се оплита по начин, обявен за невъзможен от традиционната физика (асоциация с Аноя, Богинята на нещата, които се заклещват в чекмеджето)... аааа и винаги като дойдат избори се сещам за коефициента на интелигентност на тълпата!

you are the one,...! може и без Нио. приложимо е за всеки ;-)

Магарето каза...

Хихи, добре казано за изкилиферчения мироглед! Определено си забелязвам някои отклонения на моменти! За Белатрикс не знам, но със сигурност се получава интересно като почнеш да се подсмихваш не съвсем на място в определени моменти! Продполагам, че впечатлението, с което остават хората около мен, е меко казано алтернативно ;-)

Магарето каза...

Пак във връзка с алтернативния поглед върху света, наложен ни от Тери, Джаспър и ко. Снощи си препрочитах Wee Free Men и открих една много готина реплика, точно писана като за стачката на учителите -
"I can't do," said Miss Tick, "But I can teach!"
;-)

almaak каза...

Тери не е простил на нито една гилдия до сега, една учителска такава ли ще му се опъне ;-)

Магарето каза...

Това го знаем най-добре ний, моткащите се из университетите - добре ни иронизира, при това в не една и две книжки! Цял Невидим университет е измислил за целта;-)
Е, нямам нищо против да ми се подиграват за това, мога дори доброволно да се оприлича на Ридкъли! Никакъв проблем! Ще поработя върху дебелината и изумителната неспособност да разбира каквото му говориш, ще започна да крещя на подчинените си (няма да имам проблем в частта с покрещяването! виж подчинени не знам от къде ще си намеря...), докато те се откажат от опитите си да ме убеждават в своята правота... Само с едно не мога да се съглася и няма никакви усилия да положа по отношение на здравословния живот, включващ кросчета!