02 юли 2013

Аз пиша писмо до партиите

Уважаеми Партии,

Тези дни много Ваши представители се чувстват длъжни да се изкажат по различни въпроси, които тревожат обществото ни. Един от тях, може би най-значимият в момента, е въпросът за Изборния Кодекс. Именно във връзка с обсъжданите промени в него се обръщам към Вас с това писмо.

Тук нямам намерение да коментирам факта, че сменяте този важен закон на всеки 4 години, основно предизборно, основно спешно, основно със задни мисли. Няма да коментирам и смешните текстове, които често попадат в него и които принуждават всички нас да инвестираме в ксерокси, излишни бройки бюлетини, а в най-близко бъдеще може би и в прескъпи машини за гласуване. Няма да го обсъждам, защото нито принтерите, нито излишните бюлетини, нито машините за гласуване имат място в 2013та година, когато всяко хлапе ходи със смартфон, всяка баба ползва е-четец и дори депутатите знаят от къде да си включат лаптопите. Тук бих искала да изкажа позицията си по отношение на често повтаряното предложение да се въведе задължително гласуване.

Уважаеми партии,

Задължение на всеки гражданин е да участва активно в управлението на държавата като гласува за общите ни управници. Гласувайки, ние избираме хората, които ще се нагърбят с общественото дело - тези, които ще помогнат за правилното преразпределение на общите ни средства, ще се погрижат за тези които нямат или не могат, ще направят така, че всички да имат равни възможности да получат качествено образование и модерни здравни грижи, ще помогнат на инициативните, ще следят за реда и ще наказват неправдите. Гласувайки ние посочваме хората, на които имаме доверие, че ще свършат тази работа добре. По време на избори, ние избираме на кого да дадем това доверие и после му плащаме за да работи за нас. Наричаме това обществен договор.

Мисля, че спокойно можем да кажем, че живеем в Свободна и Демократична държава. Свободата включва, освен всичко друго, свободата на избор, дори и изборът дали да гласуваме или не. Ние, гражданите, имаме право да дадем доверието си или не. За да бъдат свободни едни избори, те трябва да бъдат честни. Не може да става дума за честен избор, когато Вие ни предлагате да дадем гласовете си за недостойни хора или подреждате нещата така, че гласувайки за един излъчен от вас достоен човек, ние вкарваме в Народното събрание цял куп недостойни негови събратя по листа. Фактът, че много от нас не отиват до изборните секции до голяма степен е резултат от именно тази Ваша липса на честност. Да задължите Българския народ да ходи под строй до изборните секции, за да посочи кои от всичките недостойни да го управляват, е меко казано перверзно и няма да доведе до нищо добро.

Откакто станах на 18 и получих правото да изразявам гласа си, винаги съм участвала в избори и съм посочвала кой кандидат смятам за по-достоен. Дори и да не упражнявам правото си да не гласувам, аз държа на него и не мога да приема уродливата логика, по която Вие искате да ми го отнемете.

Разбирам Вашето желание, въвеждайки задължително гласуване, да осигурите легитимност на управлението си. Възможността да застанете на трибуната на Народното събрание и да кажете "Зад мен стоят 100 000 избирателя, аз имам право да действам както намеря за добре" ще бъде за Вас една сбъдната мечта. Този Ваш стремеж обаче е несъвместим с моята представа за Свобода и Демокрация. За това се чувствам  длъжна, в качеството си на гражданин, избирател и данъкоплатец, да кажа:

Ако въведете задължителното гласуване, аз НИКОГА повече няма да пусна редовна бюлетина! Няма да пусна редовна бюлетина, дори и да има истински достйни хора сред кандидатите, които Вие ще излъчите, защото едни истински достойни политици не би трябвало да отнемат правото ми на избор!

Знам, че това мое заявление няма да Ви притесни, но се чувствам длъжна да Ви информирам за намеренията си, защото е редно да постъпваме честно един с друг!

С уважение
Магарето

Няма коментари: