22 февруари 2013

Петък, 22ри февруари

Днес намерих в пощата си ето това. За сега (изглежда това е само 1ва част) много ми харесва и реших да го споделя. Не знам кой е автора, но реших, че след като го разпространява чрез causes.com, няма да има нищо против да го прочетат повече хора.
Запазвам си правото да го цензурирам от страницата си ако втората част не ми допадне ;-)

Една българка пише писмо до народа (1) 

 

Posted by Stefan Kraev (cause leader) 
Скъпи сънародници,
Обръщам се към вас, защото разбрах, че ще взимате властта. Дълго се опитвах да разбера кой протестира, срещу какво протестира и какво иска, за да намеря своето място сред народа. Затрудних се, честно казано. Чух една жена да обяснява, че е джи пи и протестира, че няма направления. Един човек пък беше излязъл да каже, че не само тока е проблем, а и парното. Най ми хареса едно момче, което никой не го пита какъв е и за какво протестира, но то си каза, че е за мирен протест, щото "на мачовете винаги може да се биеме, тука протестираме мирно". Тези искания, макар да не ги съпреживявам лично, ги разбирам. Обаче все още се затруднявам с това за "промяна на политическата система". Много сложно ми се струва. Да се свика Велико народно събрание. Да се пише нова конституция, ама не просто от великите народни представители, а от самия народ- на улицата, в кръчмата и най-вече във Фейсбук. Народът да поеме властта, ама не чрез депутатите, а директно (все още не съм си изяснила как именно, но това си е мой проблем, ще се постарая повече). Синдикатите, гражданските движения и обикновените, но будни и активни граждани да получат квота в парламента. Изобщо, всички викат, че властта трябвало да се поеме от "народа", щото бил "суверен". А както казах, коя съм аз да споря с телевизора?! Само слушам. При това с чувство за вина, щото обикновено чета, но тези дни много слушам.
Партийни мушмороци от всякакъв калибър и цвят се репчат по телевизора, а за капак медиите изровиха и разни политически фосили от близкото и не толкова близкото минало. А насреща им едни хора (не от неуважение, ама не им запомних имената) викат, вие не сте "народа", ние сме. Малко неловко ми стана, щото нито едните ги припознавам, нито другите. Обаче викам си, щом първите са ни управлявали досега, защо вторите да не ни отпочнат сега? Агитките все едно не могат да ритат по-добре от Бойко Борисов? И всяка баба може да каже "тенк ю", да не говорим за конграчулейшън. Да не говорим колко хора владеят българския като втори език по-добре от Цветан Цветанов. А колко пък могат да пият повече и да псуват по-цветисто от Вежди Рашидов! Да не споменавам пикаенето във фонтани и други прояви на насъщни човешки нужди, които не са (и не бива да бъдат!) привилегия на политиците. И целият този потенциал е напълно блокиран от политическата класа, която се е издигнала до върха на собствената си некомпетентност и е време да падне оттам, с як народен шут, вика телевизорът. И го подкрепям, да не си помислите нещо! 
Продължава

6 коментара:

almaak каза...

харевса ми. дотук.

almaak каза...

вече има и 2ра и 3та част - http://www.causes.com/actions/1734061-2 http://www.causes.com/actions/1734094-3

Магарето каза...

Благодарско!

Краят наистина е добър! ;-)

nousha каза...

Не е много трудно да се разбере кой е авторът, дори да не следи редовно човек Редута:

http://reduta.bg/v2/article/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0

Магарето каза...

Тюх, разочарова ме! Мислех си, че е Мишел от Съпротивата! ;-)

Анонимен каза...

Магаренце,
Сигурно ситуацията и исканията на хората са много по-шумни и объркани от колкото е потребно за градивен труд и творчество.
Но при сегашната в медиите, властта, икономиката и липсата на реална гражданска власт всичко това е неизбежно.

Моите изводи са:
Задават се много, много по-гладни готини;
Тарикатите няма доброволно да сдадат властта;
Хората започват да се пробуждат и сдружават - вече има няколко групи, които дори започват да си помагат с пари едни на други;
Протестите ще продължат и след новите избори;
Ситуацията по света ще се изостря;
=
Нужно е да се зачитаме едни други!
и
Знаещите и можещите да помагат на всички, които имат желание да се учат, защото от глада няма как да се опазиш със зид или пренебрежение!

Способностите не са привилегия, а отговорност!

Горан
Goran.blog.bg