08 юни 2012

Направо си го изпорсихте!

Ужас! Мина цяла седмица, от както влезе в сила забраната за пушене, а аз още не съм се изказала по този злободневен въпрос! Това ще да е резулат от стресиращият ефекта на земетресението, няма друго обяснение! Смятам обаче бързо да поправя този пропуск. В чест на първата седмичнина от забараната нека си го рекна:

Скъпи пушачи! Изпросихте си го!

Не ви ли е хрумвало, че ако бяхте спазвали някои елементарни правила и се бяхте държали възпитано, може би нямаше да се стигне до тук? Да, съгласна съм, не е редно държавата да определя дали аз, пълнолетната личност, ще пуша цигари или не, ще пия алкохол или не, ще ям сладолед или не, ще се разболявам от рак на белия дроб или не, ще хващам цироза на черния дроб или не, ще затлъстявам или не... Това си е мой, личен проблем и само аз имам право да решавам какво да правя с тялото си. Тези покрай вас обаче също имат право да решават какво да правят с телата си. И тук стигам до въпроса за възпитанието. Елементарното възпитание предполага, когато влезете в едно помещение и ви се прииска да запалите цигара да попитате останалите хора дали имат нещо против! И да, това важи и за случаите, когато в дъждовен ден чакате автобуса и внезапно ви връхлети желанието да запалите цигара насред пертъпканата с хора спирка. Ако през всичките тези години се бяхте съобразявали поне малко с желанията на другите, може би сега нямаше открито да ви забранят да се държите така просташки!


Така че, драги пушачи, имам три думи за вас:

Хак ви е!

В цялата тази дандания около въпросната забрана, най-странно ми е поведението на собствениците на заведения. Щели да ги напуснат клиентите, щели да пертърпят големи загуби.. Ама наистина ли вярвате, че забраната да пушат ще възпре любителите на хубавата компания и добрата храна да посетят вашето заведение? А не ви ли е хрумвало, че печалбата ви може и да порасне, ако вместо клиента, палещ цигара от цигара над все същата чаша кафе, влезе човек, който вместо да пуши се съсредоточи върху яденето и пиенето? Може би не сте забелязали също, че много от днешните млади семейства водят отрочетата си по заведенията и влизат само там, където има зали за непушачи. Обърнете внимание - тези хора сега ще станат най-добрите ви клиенти. А от тях можете да спечелите много повече, от колкото от пушача, палещ цигара от цигара върху все същата чаша кафе. Просто защото малко родители биха устояли на писъците на хлапетата, които искат да им поръчат още пържени картофи или още сок, или още десерт!

Да, драги ресторантьори и кафеджии, малко мисъл няма да ви навреди. Стига мрънкахте, ами се хванете на работа. Вместо да се правите на пушкоми, проявете въображение и измислете друг начин да привличате клиенти!

11 коментара:

almaak каза...

не са чели Аристотел и не знаят, че всяко нещо трябва да е с мярката си ;-)

Анонимен каза...

Облаче,
Това се казва емоционална позиция :)

Определено в случая си доста по-енергична и принципна от мен ;)

Горан

Магарето каза...

Тук Облачета няма Горане ;-)

almaak каза...

Само Магарета! :-D

Магарето каза...

@almaak

Шшшт, тихо бе! Ще се обиди някой!

Анонимен каза...

ААА - ТАКА НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРЕМ!

За мен си Облаче :) - Хау!

Не че аз съм Горан, но това е друга тема:)

Горан

almaak каза...

@Горан
Я се стегни, къде ти е възпитанието, бе! Тебе не са ли те учили, че на дама не трябва да се противоречи?!?

Анонимен каза...

Аlmaak,

Значи съм повече непокорен отколкото възпитан!

Или пък помня повече от колкото трябва или съм по-консервативен отколкото трябва или ... е напълно излишно да се обясняваме без дамата да ни е дала думата или ...

;)

Горан

Магарето каза...

Дамата ще почне да раздава първо жълти картони за неприлично поведение, после ще премине на червени (яка цензура)!
Хау!

almaak каза...

За дамата, веднага нещо сладичко, че и падна захарта.

;-)

Анонимен каза...

Ok.
Взимам си бележка - да се старая повече и да говоря по-малко :)

Поздрав най-сърдечен :)

Горан