13 юли 2010

За климатиците и силиконовите цици

Климатика е достоен да застане редом до силиконовите цици като нетленен символ на парвенющината. До вчера никой не беше и сънували за такова нещо, днес целокупния български народ се е юрнал да си го набави. Както се казва, кога станаха цигани, кога им почерняха д-тата.

Днес, 20 години след като се измъкнахме от блатото на "комунизъма", дори най-долнопробните квартални кафенета и бакалийки се кипрят с надпис "air conditioned". За доказателство на това твърдение, водата им се стича по всеки, пропаднал до там, че да тръгне по улиците без кола.

А какво да кажем за климатиците по домовете на хората? Макар и цели 20 години по-късно, само шепа успели българи могат да си позволят да се сдобият с (и издържат финансово) това чудо на техниката. Болшинството са от онази прослойка, която смята за невъзможно съвременното съществуване без
силиконови цици за жената и дъщерята, или нов iPhone за сина. Все пак, България не е Америка! Там, както всички знаем от холивудските екшъни, дори най-бедния прошляк има къща с климатик и голяма кола тип SUV.

За останалите сънародници, нямали късмета да "успеят в живота", остава утехата на служебната прохлада на аванта!
Навън е все още едва 18 градуса, но това не пречи на климатика в офиса да дъни яко. И тъй като любимите ни сънародници, въпреки демонстрираното материално благосъстояние, не смятат за нужно да се къпят по-често в летните жеги, бумтенето на обожествявания уред задължително е съпроводено с отварянето на прозорци, с цел прочистването на вонята на пот от общите помещения. Все пак, не те плащат тока, нали?

1 коментар:

Анонимен каза...

Да климатиците са се превърнали в светия-светих за всеки „гражданин”!

Това, че за охлаждане изразходват повече от колкото за отопление, това че би трябвало основно да се почистват всяка година, а филтрите им да се сменят или поне изпират на от 20 до 40 дни; това че разболяват бързо и безотказно ...

Всичко това не притеснява абсолютно никого, най-малкото колегите от офиса!

Климатиката, както казваше на времето един колега – това почти лятна идилия, а с бира, мач и рахатлък се превръща в идилия!

Горан
goran.blog.bg