15 декември 2009

Време за проекти

Боят настана... отново пишем проекти! И за да подпомогнем "феодалните" старчета да се задържат на позициите си по възможност по-дълго, изискването е проект да се пише само от хабилитирани лица!

За това пиша проект за друг. Въпросният друг през последните години няма нито една публикация, а научните проекти, които изрежда в автобиографията си са все писани от мен. Сега обаче ще има шанса да се изфука като ръководител и автор, не само като жалък член на колектива.

Изпратих вчера проекта - 5 файла, всичко на всичко. Белким го подаде, ако не друго. Получих отговор "Първия файл не се отваря! Да не би да има вируси??? Изпрати го отново!".

Такъв отзив получавам не за първи път. Май следващият път ще взема да наименовам файловете с римски цифри, поне да знам на кой викат първи!

4 коментара:

nousha каза...

А защо му ги пишеш?

Облачето каза...

Защото притежанието на титла от рода на доц. или проф. не означава задължително притежание и на способности, било то писателски или мисловни ;-)

nousha каза...

Това е от ясно по ясно, ама защо ти трябва да се трудиш вместо него?

Облачето каза...

Амиии... Защото изгарям от желание да работя? От съвестност?;-)

Главно защото държавата не отпуска пари за наука - имам предвид рутинно, за консумативи, реактиви и др. "животоподдържащи". Включително хартия за принтери (на която да пишеш проекти), тонери и др.

За това, за да правиш наука трябва да си кандидатстваш, ужким на "конкурентен" принцип. Ако спечелиш, ти отпускат средства дето ти покриват разходите за, да речем, 3-4 месеца. И после питат защо нямаш добри публикации и какво правиш в съответния институт/факултет/катедра. Нищо, че половината време учиш студенти, а другата половина пишеш на старчетата проекти...